Знайома кожному ситуація – «І спати пора, і ніяк не заснути». Можна, звичайно, прийняти снодійне. Але це поганий шлях. Краще спробувати інший спосіб – перед тим як лягати в ліжко, з’їсти щось з продуктів, що сприяють засипанню.

Ці продукти розслаблюють напружені м’язи, заспокоюють нервову систему, стимулюють вироблення навівають сон гормонів – серотоніну і мелатоніну – і не обтяжують шлунок.

Корисно з’їсти перед сном банан. Банани містять крім серотоніну й мелатоніну також магній – речовину, що розслабляє м’язи.

Відоме старе засіб – ромашковий чай. Ромашка недаремно займає перше місце серед заспокійливих напоїв. Вона володіє легким снодійним ефектом і служить ідеальним натуральним релаксантом і для тіла, і для душі.

В Англії та США часто перед сном п’ють тепле молоко. Саме так завжди поступає Арчі Гудвін – один з головних героїв детективних романів Рекса Стаута. У молоці містяться триптофан – амінокислота, що володіє заспокійливими властивостями, і кальцій, що допомагає мозку засвоювати триптофан. Крім того, молоко впливає також і на психіку. Воно ніби занурює людину в напівзабуті відчуття раннього дитинства, коли пляшка молока втілювала собою спокій і затишок.

Можна додати в тепле молоко або трав’яний чай трохи меду. Цукор у великих кількостях стимулює нервову діяльність, однак невелика доза глюкози змушує мозок блокувати орексин – недавно відкритий нейрогормон, відповідальний за збудження нервових клітин.

Є перед сном, як відомо, не рекомендується, але часто дуже хочеться. Шлунок не перевантажить невелика кількість печеної картоплі – вона вбирає кислоти, які заважають виробленню триптофану. Щоб підсилити заспокійливий ефект, картоплю можна розім’яти в ложці теплого молока.

Надасть на організм заспокійливу дію і вгамує почуття голоду маленька тарілочка вівсяної каші. Вівсянка – джерело навіває сон мелатоніну. Можна додати і в неї трішки меду.

Якщо сну заважають неприємності, депресія, спробуйте додати до вечірньої вівсянку дві чайні ложки насіння льону. Насіння льону багате жирними кислотами омега-3, які поліпшують настрій. Допоможе заснути і жменя мигдаля. У ньому містяться триптофан і значна кількість розслабляючого м’язи магнію. Мигдаль до того ж корисний і для серця.

До ромашковому чаю з медом можна додати шматочок хліба з цільних зерен. Хліб з цілісних зерен стимулює вироблення інсуліну, який допомагає триптофану дістатися до мозку, де він перетворюється в серотонін.

Найвідоміший джерело триптофану – м’ясо індички. Треба мати на увазі, що триптофан краще всього діє на майже порожній шлунок і ефект його підсилюють вуглеводи. Тому увечері корисно з’їсти сендвіч з індички і цельнозернового хліба.