У Черкасах намітилась тенденція до зростання рівня захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. Про це інформує Держсанепідслужба Черкас, зазначаючи, що у дорослих таких прикрих випадків побільшала на майже 23 відсотки, а у дітей – фактично на третину.
Турбує санітарних лікарів і зростання захворюваності на сальмонельозну інфекцію, особливо у дітей та молоді, де кількість таких уражень зросла більш ніж на 40 відсотків

Зі свого боку Держсанепідслужба м. Черкаси вживає заходи щодо недопущення виникнення спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції серед населення. Так, з початку 2014 року фахівцями санепідслужби міста виявлені порушення в ході обстежень підконтрольних об’єктів в 15,2% випадків.
Разом з тим Санепідслужба міста суворо дотримується вимог низки законодавчих актів, які вимагають завчасного попередження керівництва підконтрольних об’єктів про проведення перевірок та значного обмеження кількості таких перевірок протягом року, що суттєво впливає на санітарно-епідемічну ситуацію в місті

Аби не захворіти на гострі кишкові інфекції у літній період, санепідслужба міста рекомендує:

• Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

• Не допускати споживання продуктів та напоїв, у яких закінчився термін зберігання;

• Не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;

• Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

• Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води, тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;

• При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;

• При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

• Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;

• У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);

• На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, тощо), а також продукти про запас. Приготовлені стави бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

• При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;

• Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом;

• Обов’язково мити руки після відвідування туалету;

• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;

• Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Не займатись самолікуванням!

Під час колективного відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від присутніх людей. При тяжкому стані хворого негайно викликати “швидку допомогу”.

http://www.rada.cherkassy.ua/ua

 

Аби не захворіти  на гострі кишкові інфекції у літній періо